Kasza to jeden z najzdrowszych dodatków do każdej potrawy pod warunkiem oczywiście, iż nie zostanie zalana sporą ilością kalorycznego sosu. Obecnie w sklepach jest dosyć duży wybór różnego rodzaju kasz, jednak warto zwrócić w szczególności uwagę na kaszę bulgur, której właściwości doceniane są od tysięcy lat przez mieszkańców Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur bogata jest w wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych, które pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi, a także wspomagają pracę serca. W jaki jednak sposób powstaje ta kasza? Kasza bulgur otrzymywana jest z suszonych, gotowanych i gniecionych ziaren pszenicy durum, która uważana jest za najbardziej wartościową odmianę pszenicy. Warto jednak wiedzieć o tym, iż pomimo wielu cennych wartości kasza bulgur nie może być spożywana przez każdą osobę. Po kaszę bulgur nie powinny sięgać w szczególności osoby, które cierpią na refluks żołądkowo-przełykowy, a także na uporczywe i dosyć nieprzyjemne wrzody żołądka oraz dwunastnicy.