Zakłada się, że jedzenie śniadań pozwala zachować zdrową i szczupłą sylwetkę. Pierwszy posiłek w ciągu dnia, który dostarcza siły i energii na cały dzień. Przyjęło się, że zdrowe śniadanie to płatki zbożowe z mlekiem. Niestety kupne płatki zawierają sporo cukru. Dlatego też przed kupnem płatków należy przeczytać dokładnie ich skład. Zamiast takich kupionych płatków korzystniejsze jest przygotowanie smacznych i odżywczych kanapek. Wystarczy zrezygnować z białego pieczywa i sięgnąć po pumpernikiel, czyli ciemny, razowy chleb z mąki żytniej. Innymi składnikami kanapki będą chuda szynka, oliwki, pomidor czy szczypiorek. Osoby przedkładające płatki nad kanapki powinny zaopatrzyć się w płatki owsiane, do których można dodać rodzynki, orzechy, sezam, siemię lniane, suszone banany, suszone śliwki czy inne. Mieszankę taką zalewa się wodą i czeka, aż zmięknie. Na śniadanie można także przygotować zdrową wersję jajecznicy, którą smaży się z otrębami pszennymi i szczypiorku. Zdrowe śniadanie nie jest skomplikowane czy pracochłonne, lecz wystarczy trochę chęci.