Jakie ryby warto jeść?
- 513 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 23 lutego 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
W telewizji coraz częściej pojawiają się reklamy współfinansowane przez Unię Europejską, które zachęcają do zwiększonego spożywania ryb. Wychwalane są w nich prozdrowotne zalety wielu gatunków ryb. Warto jednak wiedzieć o tym, że ryba rybie nierówna i że nie wszystkie potrawy przygotowywane z ryb są zdrowe dla naszego organizmu. Które ryby należy zatem wybierać, aby mieć pewność, że dostarczamy do organizmu wyłącznie dobre składniki odżywcze? Przede wszystkim należy postawić na ryby morskie, gdyż zawierają one bardzo dużo białka oraz niskonasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Bez obawy o swoje bezpieczeństwo możesz więc spożywać łososia, tuńczyka czy makrelę. Niektóre ryby, zwłaszcza te o wielkich rozmiarach mogą zawierać duże stężenie rtęci, która jest niebezpieczna dla naszego układu nerwowego. Unikaj więc potraw przygotowywanych z rekinów oraz marlinów. Rtęć jesz szczególnym zagrożeniem dla kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz małych dzieci!

- 21 kwietnia 2022
Warto jeść warzywa
- 24 marca 2022
Dlaczego warto jeść warzywa?
- 24 lutego 2022
Co jeść podczas sesji?
- 17 stycznia 2022
Warto jeść warzywa
Dlaczego warto jeść warzywa?
Co jeść podczas sesji?
Dlaczego nie można jeść kolacji przed snem
Jak jeść ziemniaki?
Dlaczego warto jeść nasiona?
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlaczego nie warto jeść dużo na kolację?