Loading...

piątek, 26 kwietnia, 2024

Jakie ryby warto jeść?

W telewizji coraz częściej pojawiają się reklamy współfinansowane przez Unię Europejską, które zachęcają do zwiększonego spożywania ryb. Wychwalane są w nich prozdrowotne zalety wielu gatunków ryb. Warto jednak wiedzieć o tym, że ryba rybie nierówna i że nie wszystkie potrawy przygotowywane z ryb są zdrowe dla naszego organizmu. Które ryby należy zatem wybierać, aby mieć pewność, że dostarczamy do organizmu wyłącznie dobre składniki odżywcze? Przede wszystkim należy postawić na ryby morskie, gdyż zawierają one bardzo dużo białka oraz niskonasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Bez obawy o swoje bezpieczeństwo możesz więc spożywać łososia, tuńczyka czy makrelę. Niektóre ryby, zwłaszcza te o wielkich rozmiarach mogą zawierać duże stężenie rtęci, która jest niebezpieczna dla naszego układu nerwowego. Unikaj więc potraw przygotowywanych z rekinów oraz marlinów. Rtęć jesz szczególnym zagrożeniem dla kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz małych dzieci!