Loading...

niedziela, 28 kwietnia, 2024

Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana to jaglana to jedna z mniej docenianych kasz, przez niektórych nawet nieznana. A szkoda, bo ma ona świetny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Ponadto jej smak jest dosyć łagodny dlatego nadaje się do komponowania dań na słono, jak również na słodko. Jest pozyskiwana z prosa, a jej działanie było doceniane już w średniowieczu. Przechodząc do zalet kaszy jaglanej nie sposób nie wspomnieć o tym, że ma ona działanie odkwaszające organizm. Źródła podają, że ok. 80 procent spożywanych pokarmów powinno mieć odczyn zasadowy, taki właśnie jak ma kasza jaglana. Kolejną jej zaletą jest ogrom składników odżywczych i mineralnych jakie zawiera. W kaszy jaglanej znajdą się duże ilości łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, a ponadto żelazo, krzem i miedź. Będzie świetnym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Należy również wspomnieć o działaniu antybakteryjnym kaszy jaglanej. Ma ona działanie wysuszające z wydzielin, dlatego sprawdzi się przy leczeniu mokrego kaszlu oraz kataru.