Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?
- 598 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 13 lutego 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Kasza jaglana to jaglana to jedna z mniej docenianych kasz, przez niektórych nawet nieznana. A szkoda, bo ma ona świetny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Ponadto jej smak jest dosyć łagodny dlatego nadaje się do komponowania dań na słono, jak również na słodko. Jest pozyskiwana z prosa, a jej działanie było doceniane już w średniowieczu. Przechodząc do zalet kaszy jaglanej nie sposób nie wspomnieć o tym, że ma ona działanie odkwaszające organizm. Źródła podają, że ok. 80 procent spożywanych pokarmów powinno mieć odczyn zasadowy, taki właśnie jak ma kasza jaglana. Kolejną jej zaletą jest ogrom składników odżywczych i mineralnych jakie zawiera. W kaszy jaglanej znajdą się duże ilości łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, a ponadto żelazo, krzem i miedź. Będzie świetnym rozwiązaniem dla osób chorujących na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Należy również wspomnieć o działaniu antybakteryjnym kaszy jaglanej. Ma ona działanie wysuszające z wydzielin, dlatego sprawdzi się przy leczeniu mokrego kaszlu oraz kataru.

- 21 kwietnia 2022
Warto jeść warzywa
- 24 marca 2022
Dlaczego warto jeść warzywa?
- 24 lutego 2022
Co jeść podczas sesji?
- 17 stycznia 2022
Warto jeść warzywa
Dlaczego warto jeść warzywa?
Co jeść podczas sesji?
Dlaczego nie można jeść kolacji przed snem
Jak jeść ziemniaki?
Dlaczego warto jeść nasiona?
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlaczego nie warto jeść dużo na kolację?