Loading...

sobota, 20 kwietnia, 2024

Dlaczego w ogóle warto jeść marchewkę.

Tworząc dietę nie możemy zapominać o owocach i warzywach. To właśnie one są źródłem naturalnego bogactwa witamin i minerałów. Marchew szczególnie w okresie zimy może zdziałać w naszej diecie ,,cuda”. Powszechnie dostępna a także polecana przez wszystkich dietetyków.
Jakie warto wymienić zalety marchewki. To właśnie w niej można znaleźć bardzo dużo pozytywnych składników. Marchewka w naturalny sposób może nam dostarczyć źródło witamin z grupy B, C, E, K. Taka duża dawka niemalże każdego dnia zapewniać może zdrowy wygląd twarzy oraz poprawiać koloryt naszej cery.
Marchewka ma również inne korzyści. To ona w dużym stopniu może poprawiać naszą odporność a także ochraniać nasze oczy. Te dwie zalety marchewki w dużym stopniu są szczególnie istotne dla osób, które mają tendencję do chorowania w czasie zimy.
W samym składzie można znaleźć sporą liczbę zdrowych składników mineralnych. To nich przede wszystkim warto zaliczać wapń, fosfor oraz potas. Marchewka to największe naturalne źródło B-Karotenu.