Loading...

sobota, 27 kwietnia, 2024

Co zjeść na drugie śniadanie?

Nawet, jeśli zaliczamy się do nielicznej grupy Polaków, jedzących pierwsze śniadanie, spożywanie drugiego śniadania wcale nie jest już takie oczywiste. Tymczasem drugie śniadanie jest niezbędne, aby po całym dniu pracy, po powrocie do domu nie rzucić się łapczywie na lodówkę. Na drugie śniadanie najbardziej sprawdzają się owoce. Najwygodniejszą formą jest po prostu owoc w całości wsunięty do śniadaniówki, jednak osoby, które mają w pracy lodówkę lub dysponują minimalnym zapleczem kuchennym, mają większe pole do popisu. Na drugie śniadanie sprawdzą się musy owocowe z dodatkiem jaglanek i owsianek, koktajle, które można szybko przygotować w pracy lub przynieść ze sobą z domu, sałatki owocowe. Owoce dostarczają nam mnóstwa witamin i składników mineralnych oraz cennego błonnika. Zawartość błonnika będzie jeszcze wyższa, jeśli do owoców dodamy płatki lub otręby. Wspomoże on metabolizm glukozy. Dodatek orzechów czy pestek, zawierających zdrowy tłuszcz, wspomoże przyswajanie witamin, takich jak A, E oraz D.