Rzecz w tym, by jeść pięć porcji warzyw dziennie. Dostarczają nam niezbędnych witamin i składników mineralnych, poprawiają pracę przewodu pokarmowego, są smaczne, zapobiegają procesom starzenia i wzmacniają odporność organizmu. Do tego jest ich mnóstwo. Mimo to dużo łatwiej sięgać nam po owoce niż po warzywa. Istnieje natomiast kilka kroków, które ułatwią nam włączenie do diety większej ilości warzyw. Przede wszystkim zmian nie należy wprowadzać zbyt gwałtownie. Nagłe przejście na dietę monowarzywną sprawi co najwyżej, że błyskawicznie się zniechęcimy. Lepiej do każdego posiłku dorzucać niewielką dawkę: kilka liści sałaty, kilka plastrów ogórka, rzodkiewki wrzucone do twarożku. Warzywa przemycić możemy także w koktajlach. Jarmuż, szpinak czy ogórek doskonale sprawdzą się w płynnej formie. Dobrym trikiem jest wykorzystanie w codziennym żywieniu mrożonek. Są wygodne w użyciu, mało kłopotliwe, a dodatkowo producenci często podsuwają nam gotowe pomysły na ich wykorzystanie. Pomysłów nie można się bać, dlatego dobrze od czasu do czasu sięgać po wegańskie przepisy, nawet, jeśli weganami nie jesteśmy.