Jak jeść przy niedoczynności tarczycy?
- 233 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 23 marca 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Niedoczynność tarczycy to jedna z chorób cywilizacyjnych, która stanowi prawdziwą plagę. Przemiana materii zwalnia, zwalnia więc cały nasz organizm. Niedoczynności tarczycy towarzyszą też inne dolegliwości: niedokrwistość, insulinoodporność czy dokuczliwe zaparcia. Komponując jadłospis w niedoczynności tarczycy, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zwiększenie liczby warzyw w diecie. Istotne jest również białko. Optymalna ilość to ok. 2 gramów białka na każdy kilogram ciała, a jego większość powinno stanowić białko zwierzęce, dostarczające też żelaza i witaminy B1 Nasz organizm do strawienia białka potrzebuje więcej energii niż z białkiem dostarczamy, aby jednak zachować równowagę kwasowo-zasadowa, zadbać powinniśmy o odpowiednią ilość warzyw mu towarzyszących. Ich wybór jest jednak mocno ograniczony. Uważać trzeba na wszelkie warzywa kapustowate: kapustę, brokuły, kalafior oraz produkty sojowe. Zawierają one goitrogeny, ograniczające wchłanianie jodu z pożywienia. Tracą swoje właściwości po ugotowaniu, jednak i wówczas lepiej je ograniczyć do dwóch porcji tygodniowo. Ograniczać należy też kaszę jaglaną i orzeszki ziemne. Sięgać powinniśmy po węglowodany złożone.

- 24 lutego 2021
Dlaczego warto jeść kalafior?
- 4 stycznia 2021
Kolacja – jeść czy nie jeść?
- 9 października 2020
Żelazo składnik mineralny
- 7 sierpnia 2020
Dlaczego warto jeść kalafior?
Kolacja – jeść czy nie jeść?
Żelazo składnik mineralny
Stosowanie keratyny
Co jeść przed treningiem i po ?
Kasza bulgur zdrowie w małym ziarenku
Dlaczego warto jeść bakalie ?
Plan na trening obwodowy