Loading...

niedziela, 08 grudnia, 2024

Jak jeść przy nadczynności tarczycy?

O nadczynności tarczycy mówi się wówczas, gdy procesy rozpadu są w organizmie silniejsze niż procesy budowy. Powoduje to nadmierny wzrost przemian metabolicznych zachodzących w organizmie, wskutek czego dostarczane na bieżąco dawki białek, węglowodanów i tłuszczów są spalane znacznie szybciej niż w organizmie zdrowym. Przejawia się to w zachowaniu osoby chorej na nadczynność. Jest ona wciąż rozdrażniona, nerwowa, bardzo pobudzona. Cierpi na nadmierne łaknienie. Dostrzec można także osłabienie włosów, skóry, paznokci, zaburzenia prawidłowego rytmu serca. Podstawowym leczeniem nadczynności jest leczenie farmakologiczne, jednak pomóc można sobie też dietą. Przede wszystkim wskazana jest zwiększona podaż białka. Zaleca się także wprowadzenie do diety produktów zawierających antyoksydanty, przede wszystkim witaminy A, C oraz E. Ogólnie uspokajająco na organizm podziała żywność zawierająca witaminę B, szczególnie jeśli jednocześnie wykluczymy z codziennego jadłospisu mocną kawę i mocną herbatę, które niepotrzebnie dodatkowo nakręcają organizm.