Jak jeść przy nadczynności tarczycy?
- 288 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 28 czerwca 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
O nadczynności tarczycy mówi się wówczas, gdy procesy rozpadu są w organizmie silniejsze niż procesy budowy. Powoduje to nadmierny wzrost przemian metabolicznych zachodzących w organizmie, wskutek czego dostarczane na bieżąco dawki białek, węglowodanów i tłuszczów są spalane znacznie szybciej niż w organizmie zdrowym. Przejawia się to w zachowaniu osoby chorej na nadczynność. Jest ona wciąż rozdrażniona, nerwowa, bardzo pobudzona. Cierpi na nadmierne łaknienie. Dostrzec można także osłabienie włosów, skóry, paznokci, zaburzenia prawidłowego rytmu serca. Podstawowym leczeniem nadczynności jest leczenie farmakologiczne, jednak pomóc można sobie też dietą. Przede wszystkim wskazana jest zwiększona podaż białka. Zaleca się także wprowadzenie do diety produktów zawierających antyoksydanty, przede wszystkim witaminy A, C oraz E. Ogólnie uspokajająco na organizm podziała żywność zawierająca witaminę B, szczególnie jeśli jednocześnie wykluczymy z codziennego jadłospisu mocną kawę i mocną herbatę, które niepotrzebnie dodatkowo nakręcają organizm.

- 24 lutego 2021
Dlaczego warto jeść kalafior?
- 4 stycznia 2021
Kolacja – jeść czy nie jeść?
- 9 października 2020
Żelazo składnik mineralny
- 7 sierpnia 2020
Dlaczego warto jeść kalafior?
Kolacja – jeść czy nie jeść?
Żelazo składnik mineralny
Stosowanie keratyny
Co jeść przed treningiem i po ?
Kasza bulgur zdrowie w małym ziarenku
Dlaczego warto jeść bakalie ?
Plan na trening obwodowy