Jak jeść przy nadczynności tarczycy?
- 603 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 28 czerwca 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
O nadczynności tarczycy mówi się wówczas, gdy procesy rozpadu są w organizmie silniejsze niż procesy budowy. Powoduje to nadmierny wzrost przemian metabolicznych zachodzących w organizmie, wskutek czego dostarczane na bieżąco dawki białek, węglowodanów i tłuszczów są spalane znacznie szybciej niż w organizmie zdrowym. Przejawia się to w zachowaniu osoby chorej na nadczynność. Jest ona wciąż rozdrażniona, nerwowa, bardzo pobudzona. Cierpi na nadmierne łaknienie. Dostrzec można także osłabienie włosów, skóry, paznokci, zaburzenia prawidłowego rytmu serca. Podstawowym leczeniem nadczynności jest leczenie farmakologiczne, jednak pomóc można sobie też dietą. Przede wszystkim wskazana jest zwiększona podaż białka. Zaleca się także wprowadzenie do diety produktów zawierających antyoksydanty, przede wszystkim witaminy A, C oraz E. Ogólnie uspokajająco na organizm podziała żywność zawierająca witaminę B, szczególnie jeśli jednocześnie wykluczymy z codziennego jadłospisu mocną kawę i mocną herbatę, które niepotrzebnie dodatkowo nakręcają organizm.

- 21 kwietnia 2022
Warto jeść warzywa
- 24 marca 2022
Dlaczego warto jeść warzywa?
- 24 lutego 2022
Co jeść podczas sesji?
- 17 stycznia 2022
Warto jeść warzywa
Dlaczego warto jeść warzywa?
Co jeść podczas sesji?
Dlaczego nie można jeść kolacji przed snem
Jak jeść ziemniaki?
Dlaczego warto jeść nasiona?
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlaczego nie warto jeść dużo na kolację?