Czy warto jeść figi
- 224 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 27 czerwca 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Suszone figi (takie najczęściej dostępne są w naszych sklepach) to owoce bogate w składniki odżywcze. Wśród tych składników szczególnie dużo zawierają witamin z grupy B, wapnia i magnezu. Są także doskonałym źródłem błonnika i potasu.
Regularnie sięgając po figi, uchronimy się przed wysokim ciśnieniem, uregulujemy funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmocnimy także układ hormonalny i nerwowy, pracę serca i układu krążenia. Inna korzyść wynikająca z jedzenia fig, to przywrócenie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej, należą one do owoców, które odkwaszają organizm.
Suszone figi są bardzo słodkie, jest to jednak cukier naturalny, można je więc jeść bez obaw, że spożywając je dostarczamy organizmowi zbyt dużą ilość cukru. Ze względu na dużą zawartość wapnia suszone figi polecane są w profilaktyce osteoporozy. W suszonych figach znajdziemy także śladowe ilości cynku i żelaza i niewielką ilość witaminy E. Pod względem zawartości składników odżywczych bardziej wartościowe od fig świeżych są figi suszone.

- 4 stycznia 2021
Kolacja – jeść czy nie jeść?
- 9 października 2020
Żelazo składnik mineralny
- 7 sierpnia 2020
Stosowanie keratyny
- 24 czerwca 2020
Kolacja – jeść czy nie jeść?
Żelazo składnik mineralny
Stosowanie keratyny
Co jeść przed treningiem i po ?
Kasza bulgur zdrowie w małym ziarenku
Dlaczego warto jeść bakalie ?
Plan na trening obwodowy
Kulturystyka dla kobiet