Loading...

poniedziałek, 29 kwietnia, 2024

Czy warto jeść figi

Suszone figi (takie najczęściej dostępne są w naszych sklepach) to owoce bogate w składniki odżywcze. Wśród tych składników szczególnie dużo zawierają witamin z grupy B, wapnia i magnezu. Są także doskonałym źródłem błonnika i potasu.
Regularnie sięgając po figi, uchronimy się przed wysokim ciśnieniem, uregulujemy funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmocnimy także układ hormonalny i nerwowy, pracę serca i układu krążenia. Inna korzyść wynikająca z jedzenia fig, to przywrócenie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej, należą one do owoców, które odkwaszają organizm.
Suszone figi są bardzo słodkie, jest to jednak cukier naturalny, można je więc jeść bez obaw, że spożywając je dostarczamy organizmowi zbyt dużą ilość cukru. Ze względu na dużą zawartość wapnia suszone figi polecane są w profilaktyce osteoporozy. W suszonych figach znajdziemy także śladowe ilości cynku i żelaza i niewielką ilość witaminy E. Pod względem zawartości składników odżywczych bardziej wartościowe od fig świeżych są figi suszone.