Czy warto jeść figi
- 464 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 27 czerwca 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Suszone figi (takie najczęściej dostępne są w naszych sklepach) to owoce bogate w składniki odżywcze. Wśród tych składników szczególnie dużo zawierają witamin z grupy B, wapnia i magnezu. Są także doskonałym źródłem błonnika i potasu.
Regularnie sięgając po figi, uchronimy się przed wysokim ciśnieniem, uregulujemy funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmocnimy także układ hormonalny i nerwowy, pracę serca i układu krążenia. Inna korzyść wynikająca z jedzenia fig, to przywrócenie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej, należą one do owoców, które odkwaszają organizm.
Suszone figi są bardzo słodkie, jest to jednak cukier naturalny, można je więc jeść bez obaw, że spożywając je dostarczamy organizmowi zbyt dużą ilość cukru. Ze względu na dużą zawartość wapnia suszone figi polecane są w profilaktyce osteoporozy. W suszonych figach znajdziemy także śladowe ilości cynku i żelaza i niewielką ilość witaminy E. Pod względem zawartości składników odżywczych bardziej wartościowe od fig świeżych są figi suszone.

- 21 kwietnia 2022
Warto jeść warzywa
- 24 marca 2022
Dlaczego warto jeść warzywa?
- 24 lutego 2022
Co jeść podczas sesji?
- 17 stycznia 2022
Warto jeść warzywa
Dlaczego warto jeść warzywa?
Co jeść podczas sesji?
Dlaczego nie można jeść kolacji przed snem
Jak jeść ziemniaki?
Dlaczego warto jeść nasiona?
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlaczego nie warto jeść dużo na kolację?