Kiełki są cenny źródłem witamin oraz minerałów. Są one częściej znacznie bardziej wartościowe niż warzywa. W kiełkach znajdują się między innymi witaminy C, B, E, H oraz różnego rodzaju składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo czy potas. Kiełki to także źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a także białka. Oczywiście kiełki to także błonnik. Wiele osób samodzielnie hoduje kiełki. Można to robić na sitku bądź też na ligninie. Jeśli chodzi o przygotowanie dań z kiełkami to najprostszym sposobem będzie dodać kiełków do sałatki. Jest to najprostsze rozwiązanie, aby przemycić do dania witaminy. Można zrobić także pastę przy użyciu kiełków. Jednak w tym przypadku trzeba dobrze utrzeć kiełki. Można taką pastą na przykład smarować chleb. Kiełki warto dodawać również do spaghetti. Jeśli dobierzemy odpowiednie to wówczas na pewno dodamy nieco smaku spaghetti. Jeśli smak sosu zdominuje danie to wówczas i tak będziemy mieć zdrowe danie. Kiełki nie powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Powinny być one przechowywane w szklanych, otwartych pomieszczeniach.