Loading...

czwartek, 18 kwietnia, 2024

Jak jeść i nie przytyć

Jedzenie to jedna z przyjemności, na jaką człowiek może sobie sprawić. Niestety jedzenie może być też przyczyną otyłości. Co więc robić, żeby jeść, a jednocześnie nie przytyć? Przede wszystkim należy wyeliminować tłuszcze pochodzenia, roślinnego, napoje słodzone i ogólnie słodycze. W zamian można bez strachu o dodatkowe kilogramy zjadać różnorodne sałatki, zarówno warzywne jak i roślinne. Na naszych stołach powinny gościć owoce sezonowe i te sprowadzane z innych krajów. Są lekkie, doskonale sycą apetyt, a dodatkowo posiadają niezbędne witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Plusem jest też zawartość chromu, substancji hamującej apetyt i powodującej obniżanie złego cholesterolu we krwi. Kolejnym produktem, który koniecznie trzeba włączyć do diety jest zielona sałata zawierająca pokłady błonnika tak cennego dla organizmu i niezbędnego dla sprawnie funkcjonującego układu trawiennego. Należy jeść też warzywa strączkowe, takie jak bób, fasola, soja, tofu, które mają duże ilości witaminy B, obniżającego ilości tłuszczu w organizmie.