Loading...

środa, 24 kwietnia, 2024

Dlaczego warto jeść migdały?

Migdały można śmiało nazwać przekąską idealną – te małe, smaczne nasiona nie tylko świetnie zaspokoją mały głód, ale także dostarczą organizmowi cennych substancji odżywczych, które skutecznie poprawią jakość jego funkcjonowania. Przede wszystkim skutecznie odżywią mózg, pomagając mu w rozwoju i dbając o jego dobrą formę. Jako świetne źródło białka mogą być polecone zwłaszcza wegetarianom i weganom. Liczne mikroelementy i sole mineralne zawarte w migdałach przysłużą się każdemu bez wyjątku, obniżając poziom złego cholesterolu, regulując ciśnienie krwi, wzmacniając kości, poprawiając stan skóry, poprawiając działanie układu pokarmowego, a także nerwowego. Obecne w tych nasionach antyutleniacze, w tym witamina E, pomoże zaś chronić serce przed niechcianymi chorobami, podniesie także jakość funkcjonowania układu odpornościowego. Mało tego: już kilka migdałów, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, wystarczy by zaspokoić pojawiający się między posiłkami apetyt – na włączeniu migdałów do codziennego jadłospisu skorzysta więc także figura.