Loading...

sobota, 20 kwietnia, 2024

Jabłka – dlaczego warto je jeść?

Jabłka to jedne z najłatwiej dostępnych i najtańszych owoców dostępnych na rynku. Odpowiednio przechowywane mogą nadawać się do jedzenia nawet po 10 miesiącach. Dlatego też można je spożywać przez cały rok. Dodatkowo istnieje tak wiele odmian, że z pewnością każdy znajdzie smak, który mu odpowiada. Dla niektórych mogą wydawać się pospolite i nudne, ale nie można zaprzeczyć, że są niesamowicie dobre dla zdrowia. Zaleca się jedzenie dwóch jabłek dziennie, najlepiej z gniazdem nasiennym i skórką, ponieważ zawierają one najwięcej pektyn. Pomagają one oczyścić organizm, chronią przed miażdżycą itd. Aby dostarczyć sobie witaminy C najlepiej wybierać kwaśniejsze odmiany. Tutaj również odradza się obierania, ponieważ najwięcej witamin znajduje się tuż pod powierzchnią skórki. Ze względu na swój alkaiczny charakter (zawierają dużo zasadowego potasu oraz żelaza) , jabłka pomagają odkwasić organizm. Owoce te będą również dużą pomocą dla osób chcących schudnąć – są stosunkowo nisko kaloryczne, a przy tym bardzo sycące.