Co jeść zimą?
- 333 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 30 kwietnia 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Dokuczające zimą uczucie chłodu przyczynia się do tego, że wiele osób odstępuje od zasad prawidłowego odżywiania, tłumacząc się wzrostem apetytu. Wraz z nadejściem niskich temperatur nie rośnie jednak zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. Wystarczy tylko częściej sięgać po produkty rozgrzewające.
Istnieje żywność, której spożywanie pomaga pokonać przykre uczucie zimna. Jesienią i zimą to ona właśnie powinna stać się podstawą jadłospisu.Warto przygotowywać posiłki z udziałem kaszy jaglanej, jęczmiennej lub ryżu brązowego. Jako źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych sprawdzą się ryby morskie. Zimą można też częściej spożywać dania z fasolą, grochem lub soczewicą, bo rośliny te również mają właściwości rozgrzewające. Ta sama cecha wyróżnia dużą grupę przypraw, w tym kardamon, chilli, pieprz, imbir lub goździki. W okresie chłodu nie wolno zapominać o jedzeniu warzyw i owoców. Jednak część z nich nie sprawdzi się o tej porze roku. Są to między innymi cytrusy, arbuz, ogórki i sałata.
Zimą warto korzystać z cennych właściwości pewnej części produktów i uwzględniać je w codziennej diecie. Zapewnią uczucie ciepła i pomogą zwiększyć odporność na infekcje.

- 24 lutego 2021
Dlaczego warto jeść kalafior?
- 4 stycznia 2021
Kolacja – jeść czy nie jeść?
- 9 października 2020
Żelazo składnik mineralny
- 7 sierpnia 2020
Dlaczego warto jeść kalafior?
Kolacja – jeść czy nie jeść?
Żelazo składnik mineralny
Stosowanie keratyny
Co jeść przed treningiem i po ?
Kasza bulgur zdrowie w małym ziarenku
Dlaczego warto jeść bakalie ?
Plan na trening obwodowy