Loading...

sobota, 27 kwietnia, 2024

Co jeść zimą?

Dokuczające zimą uczucie chłodu przyczynia się do tego, że wiele osób odstępuje od zasad prawidłowego odżywiania, tłumacząc się wzrostem apetytu. Wraz z nadejściem niskich temperatur nie rośnie jednak zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. Wystarczy tylko częściej sięgać po produkty rozgrzewające.
Istnieje żywność, której spożywanie pomaga pokonać przykre uczucie zimna. Jesienią i zimą to ona właśnie powinna stać się podstawą jadłospisu.Warto przygotowywać posiłki z udziałem kaszy jaglanej, jęczmiennej lub ryżu brązowego. Jako źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych sprawdzą się ryby morskie. Zimą można też częściej spożywać dania z fasolą, grochem lub soczewicą, bo rośliny te również mają właściwości rozgrzewające. Ta sama cecha wyróżnia dużą grupę przypraw, w tym kardamon, chilli, pieprz, imbir lub goździki. W okresie chłodu nie wolno zapominać o jedzeniu warzyw i owoców. Jednak część z nich nie sprawdzi się o tej porze roku. Są to między innymi cytrusy, arbuz, ogórki i sałata.
Zimą warto korzystać z cennych właściwości pewnej części produktów i uwzględniać je w codziennej diecie. Zapewnią uczucie ciepła i pomogą zwiększyć odporność na infekcje.