Dlaczego warto jeść czarny ryż?
- 623 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 8 sierpnia 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Czarny ryż to potrawa, która uważana jest za bardzo zdrową. Z czego wynika to zjawisko? Warto wiedzieć, że czarny ryż ma bardzo wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które odpowiednio wpływają na funkcjonowanie naszego ciała. Potrawa charakteryzuje się łagodnym oraz orzechowym smakiem. Najczęściej uprawiana jest w Indonezji oraz Tajlandii. Trzeba podkreślić, że czarny ryż zawiera bardzo dużą ilość żelaza. Z tego powodu jest rekomendowany osobom, które mają anemię lub inne dolegliwości powodujące systematyczne ubytki krwi. Trzeba podkreślić, że ziarna czarnego ryżu mają zbliżoną ilość błonnika jak brązowa odmiana tej potrawy. Warto zauważyć, że czarny ryż posiada również stosunkowo dużą zawartość składników mineralnych. Dostarcza też do organizmu wiele ważnych aminokwasów. Czarny ryż jest również bogaty w liczne składniki mineralne. Zawiera zdecydowanie mniej cukru oraz sodu, co jest bardzo korzystne. Na koniec warto dodać, że nie brakuje w nim sporych ilości magnezu, cynku czy witamin z grupy B.

- 21 kwietnia 2022
Warto jeść warzywa
- 24 marca 2022
Dlaczego warto jeść warzywa?
- 24 lutego 2022
Co jeść podczas sesji?
- 17 stycznia 2022
Warto jeść warzywa
Dlaczego warto jeść warzywa?
Co jeść podczas sesji?
Dlaczego nie można jeść kolacji przed snem
Jak jeść ziemniaki?
Dlaczego warto jeść nasiona?
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlaczego nie warto jeść dużo na kolację?