Loading...

poniedziałek, 29 kwietnia, 2024

Dlaczego warto jeść czarny ryż?

Czarny ryż to potrawa, która uważana jest za bardzo zdrową. Z czego wynika to zjawisko? Warto wiedzieć, że czarny ryż ma bardzo wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które odpowiednio wpływają na funkcjonowanie naszego ciała. Potrawa charakteryzuje się łagodnym oraz orzechowym smakiem. Najczęściej uprawiana jest w Indonezji oraz Tajlandii. Trzeba podkreślić, że czarny ryż zawiera bardzo dużą ilość żelaza. Z tego powodu jest rekomendowany osobom, które mają anemię lub inne dolegliwości powodujące systematyczne ubytki krwi. Trzeba podkreślić, że ziarna czarnego ryżu mają zbliżoną ilość błonnika jak brązowa odmiana tej potrawy. Warto zauważyć, że czarny ryż posiada również stosunkowo dużą zawartość składników mineralnych. Dostarcza też do organizmu wiele ważnych aminokwasów. Czarny ryż jest również bogaty w liczne składniki mineralne. Zawiera zdecydowanie mniej cukru oraz sodu, co jest bardzo korzystne. Na koniec warto dodać, że nie brakuje w nim sporych ilości magnezu, cynku czy witamin z grupy B.