Dlaczego warto jeść czarny ryż?
- 327 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 8 sierpnia 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Czarny ryż to potrawa, która uważana jest za bardzo zdrową. Z czego wynika to zjawisko? Warto wiedzieć, że czarny ryż ma bardzo wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które odpowiednio wpływają na funkcjonowanie naszego ciała. Potrawa charakteryzuje się łagodnym oraz orzechowym smakiem. Najczęściej uprawiana jest w Indonezji oraz Tajlandii. Trzeba podkreślić, że czarny ryż zawiera bardzo dużą ilość żelaza. Z tego powodu jest rekomendowany osobom, które mają anemię lub inne dolegliwości powodujące systematyczne ubytki krwi. Trzeba podkreślić, że ziarna czarnego ryżu mają zbliżoną ilość błonnika jak brązowa odmiana tej potrawy. Warto zauważyć, że czarny ryż posiada również stosunkowo dużą zawartość składników mineralnych. Dostarcza też do organizmu wiele ważnych aminokwasów. Czarny ryż jest również bogaty w liczne składniki mineralne. Zawiera zdecydowanie mniej cukru oraz sodu, co jest bardzo korzystne. Na koniec warto dodać, że nie brakuje w nim sporych ilości magnezu, cynku czy witamin z grupy B.

- 24 lutego 2021
Dlaczego warto jeść kalafior?
- 4 stycznia 2021
Kolacja – jeść czy nie jeść?
- 9 października 2020
Żelazo składnik mineralny
- 7 sierpnia 2020
Dlaczego warto jeść kalafior?
Kolacja – jeść czy nie jeść?
Żelazo składnik mineralny
Stosowanie keratyny
Co jeść przed treningiem i po ?
Kasza bulgur zdrowie w małym ziarenku
Dlaczego warto jeść bakalie ?
Plan na trening obwodowy