Buraki to niepozornie wyglądające warzywa, których regularne jedzenie pomoże ustrzec się przed licznymi chorobami i schorzeniami, a także pomniejszymi dolegliwościami. Wartość buraków tkwi oczywiście w ich wnętrzu, gdzie skupia się prawdziwe bogactwo witamin (A, C i z grupy B), ważnych mikroelementów (by wspomnieć choćby żelazo, potas, fosfor, miedź, bor, rubid, cez), w tym kwas foliowy, karoten, bioflawonidy czy błonnik. Obecne w tych warzywach betacyjany czynią z nich nie tylko element profilaktyki chorób nowotworowych, ale także element walczenia z nimi. Badania dowodzą, że silne utleniacze zawarte w burakach mogą mieć moc hamowania rozwoju zmutowanych komórek. Potrawy z buraków pomogą także tym, którzy zmagają się z problemami układu krążenia, a także cierpiącymi na anemię – poprawiają bowiem znacząco wyniki badań krwi i dostarczają potrzebnych dawek żelaza. Buraki pomogą też oczyścić i odkwasić organizm, dodadzą mu energii i usprawnią funkcjonowanie na wielu polach. Można podawać je na różne sposoby, poddając obróbce termicznej, dobrze też pić sok z surowych buraków.