Dieta lekkostrawna jest jedną z najpopularniejszych diet. Stosuje się ją w trakcie leczenia wielu chorób. Szczególne zastosowanie ma przy chorobach wątroby oraz innych dolegliwościach układu pokarmowego. Jej zadaniem jest dostarczenie organizmowi potraw lekkich, z trawieniem których organizm chorego poradzi sobie bez problemu. Jeżeli lekarz zalecił ci dietę lekkostrawną, to musisz jeść wyłącznie jasne, pszenne pieczywo, graham jest dozwolony wyłącznie sporadycznie. Powinieneś również unikać tłustych mięs. Zabroniona jest tłusta cielęcina, dziczyzna oraz wszelkiej maści podroby. Posiłki powinny być przygotowywane z wykorzystaniem głównie mięsa drobiowego, oczywiście bez skóry. Zupy możesz spożywać tylko pod warunkiem, że zostały ugotowane na wywarach warzywnych i do ich zagęszczenia nie użyto żadnych zasmażek. W codzienną dietę powinieneś także włączyć drobne kasze i lekkie makarony. Zaleca się spożywanie ograniczonych ilości mleka i jego przetworów, ale wyłącznie tych o obniżonej zawartości tłuszczu.