Amarantus – jak go jeść?
- 1434 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 12 maja 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Amarantus od wieków stanowił podstawą diety Majów. My poznaliśmy go stosunkowo niedawno, gdy okazało się, że pod względem swoich wartości odżywczych bije na głowę wszelkie inne zboża. Amarantus przede wszystkim pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wspomóc pracę mięśnia sercowego. Stanowi cenne źródło żelaza, magnezu i wapnia. Dostarczają także dobrze przyswajalnego białka i aminokwasów. Można je włączyć do diety osób chorych na celiakię, gdyż nie zawierają glutenu. Amarantus gotuje się podobnie jak kaszę: w osolonym wrzątku, biorąc pół szklanki nasion na półtorej szklanki wody. Czas gotowania nie powinien przekroczyć pięciu minut. Amarantus komponuje się także z sałatkami i zapiekankami. W sklepach ze zdrową żywnością kupić można bezglutenową mąkę z amarantusa, stanowiącą bazę dla ciasta i chleba. W sklepach ze zdrowym jedzeniem i marketach można też kupić płatki amarantusowe oraz ziarna ekspandowane, których używa się jak każdych innych płatków zbożowych: posypkę do sałatek, dodatek do serków i jogurtów czy składnik koktajli.

- 21 kwietnia 2022
Warto jeść warzywa
- 24 marca 2022
Dlaczego warto jeść warzywa?
- 24 lutego 2022
Co jeść podczas sesji?
- 17 stycznia 2022
Warto jeść warzywa
Dlaczego warto jeść warzywa?
Co jeść podczas sesji?
Dlaczego nie można jeść kolacji przed snem
Jak jeść ziemniaki?
Dlaczego warto jeść nasiona?
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Dlaczego nie warto jeść dużo na kolację?