Loading...

niedziela, 08 grudnia, 2024

Czy warto jeść gotowe musli?

Niby żadnym problemem nie jest samodzielne przygotowanie owsianki. Nieco więcej zachodu wymaga już domowa mieszanka bakaliowa do wzbogacenia płatków czy granola, którą dodatkowo należy jeszcze podpiec w piekarniku. Wystarczy jednak raz na jakiś czas przygotować domowy miks z ulubionych płatków, stanowiących bazę, dodatków w postaci bakalii i suszonych owoców, ewentualnie dodatku miodu, melasy i soli, by całości nadać smak. Tak wygląda mieszanka idealna, te sklepowe jednak, reklamowane jako super zdrowe, daleko odbiegają od normy. Znaleźć w nich możemy przede wszystkim bardzo dużo cukru, który stanowi wręcz składnik dominujący. Nie jest on jednak najgorszy. W musli, zwłaszcza tym fit, odnaleźć można całą masę słodzików, emulgatorów, konserwantów i tłuszczu, najczęściej niezbyt zdrowego oleju palmowego. Jeśli cukier znajduje się na drugim lub trzecim miejscu w składzie, a na dodatek stanowi główne źródło energii, od takich płatków należy trzymać się jak najdalej. Tłuszcz również jest w takich mieszankach kompletnie niepotrzebny. Warto zwrócić uwagę na skład procentowy płatków i bakalii czy owoców. Często mieszanki reklamowane jako bakaliowe czy owocowe tych dodatków mają zaledwie kilka procent. Przepłacamy więc po prostu za płatki. Samodzielne komponowanie mieszanek jest więc zdrowsze i bardziej ekonomiczne.