Czy naprawdę warto jeść masło orzechowe?
- 225 Views
- Redakcja thecookies.pl
- 14 lipca 2019
- Garść porad o zdrowym żywieniu
Masło orzechowe najczęściej produkowane jest z orzeszków ziemnych, bywa, że bazę stanowią nerkowce. W 100 gramach tego produktu znajduje się aż 600 kcal, na pewno nie jest to przekąska, którą możemy stosować nałogowo. W rozsądnych ilościach masło orzechowe – oczywiście tylko to dobrej jakości – stanowić będzie cenny składnik naszego jadłospisu. Dobry produkt można kupić, można także samodzielnie przygotować je w domu. Wówczas mamy możliwość eksperymentowania z rodzajem orzechów oraz zastosowanymi przyprawami. Aby je przygotować, wystarczy uprażyć orzechy w piekarniku bądź na suchej patelni, wystudzić i zmiksować je na gładką masę. Powstałą pastę doprawiamy. Kupując masło orzechowe, wybierajmy takie z maksymalną ilością orzechów, nawet stuprocentową. Absolutnie niewskazane są dodatkowe tłuszcze, często utwardzane, konserwanty i słodziki. W dobrym maśle orzechowym znajdziemy białko, cenne tłuszcze oraz witaminy z grupy B. Najlepiej łączyć je z owocami, pełnoziarnistymi produktami oraz z koktajlami.

- 24 lutego 2021
Dlaczego warto jeść kalafior?
- 4 stycznia 2021
Kolacja – jeść czy nie jeść?
- 9 października 2020
Żelazo składnik mineralny
- 7 sierpnia 2020
Dlaczego warto jeść kalafior?
Kolacja – jeść czy nie jeść?
Żelazo składnik mineralny
Stosowanie keratyny
Co jeść przed treningiem i po ?
Kasza bulgur zdrowie w małym ziarenku
Dlaczego warto jeść bakalie ?
Plan na trening obwodowy